-Húsz év múlva hol képzelem el magam? Természetesen a saját Michelin csillagos éttermemben! – mondja nagyon határozottan egy vidám hangú fiatalember a minap a rádióban. Fel is kaptam rá a fejem: nocsak, nocsak? – s leültem a rádió mellé egy kicsit, mert különben csak háttér zajként szól lakásban, kocsiban egyaránt. De erre a fiúra oda kellett figyelni! Olyan magabiztos volt, olyan eltökélt, hogy rögtön el is hittem neki: húsz év múlva ő bizony a saját híres étterméből fog interjút adni! Amit nem mellesleg még megtudtam róla a rádió riportjából, nem alaptalanul bizakodik a húszéves Hack Barnabás, hiszen éppen egy komoly szakmai megmérettetésen jutott túl, nagyon sikeresen! (csak halkan mondom, újpesti a fiú, akárcsak én!) Prágában vett részt a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai meleg konyhás szakács- és cukrászversenyén amit ezúttal a Prágai Expón rendeztek meg, október 1.- 4. között. Mindhárom magyar versenyző dobogós helyen végzett. Domonkos Dávid cukrász kategóriában első helyezést, Elek Richárd felnőtt szakács kategóriában második helyezést, Hack Barnabás junior kategóriában harmadik helyezést ért el – olvasható a csapatot felkészítő Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) honlapján. Ahonnan megtudhattam azt is, hogy “A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakácsnak 3 óra áll rendelkezésére, hogy elkészítse az előételből, főételből és desszertből álló háromfogásos menüjét, amelyet ötperces időeltolódásokkal tálal a zsűrinek.
A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládét tartalmazó tányérdesszert mellé egy szintén csokoládé fő alapanyagú, legalább 60 centiméter magas művészi díszmunkát is el kell készíteniük. Erre összesen 6,5 óra áll rendelkezésükre. “
A dobogós helyen végzett magyar versenyzők közül Domonkos Dávid és Elek Richárd Magyarországot képviselheti a 2016-os WACS világdöntőn, melyet a görögországi Thesszalonikiben rendeznek. A Global Chefs Challenge versenyen a világszövetség hét kontinentális régiójából tizennégy ország képviselteti magát felnőtt szakács kategóriában. Érdeklődve hallgattam ezeket a fiatalembereket. Beszéltek a menükről, desszertekről, amiket elkészítettek – fel sem merem sorolni őket, mert egészen biztos, hogy rosszul írnám a szakkifejezéseket, az elegáns nevű menűsorokat…
De nagyon büszke lettem hirtelen!
Sütésben, főzésben, cukrászkodásban Európa legjobbjai között vagyunk mi, magyarok! Nem semmi! Különösen cukrász kategóriában nem az, ahol néhány évvel ezelőtt az egri Kopcsik Lajos tarolt minden gasztronómiai olimpián, művészi alkotásaival. Az a Kopcsik Lajos, aki alkotásaival létrehozta Eger városának második turisztikai nevezetességét, Marcipániát. A barokk szoba így néz ki – s minden darabja marcipánból, cukorból és egyéb nyalánkságokból készült:
Bizony nem túlzás azt mondani, hogy művészi alkotás, hiszen az artisztika, az ételszobrászat az évek hosszú során át komoly tudománnyá nőtte ki magát. A neten is található számos jópofa, de emellett komoly fantáziát, kreativitás és szakmai tudást igénylő alkotásokból. Igaz, főleg gyümölcsökből készülnek, részint mert azok – dinnye, alma, sütőtök, cékla stb. – jól faraghatók és nagyon egészségesek – de azokat is cukrászok, szakácsok készítik, profi módon!
Nézzük csak:
Szőlőfürt, dinnyéből – így szüret idején…
A dinnyeteknőst elkészíthetjük sütőtökből is (már kapható) és megtölthetjük friss szőlőszemekkel – díjazni fogja a család, ha így tálaljuk…
…de varázsolhatunk egy éles késsel almából akár hattyút is…
Nem is hinnénk, hogy egyszerű karfiolt is tálalhatunk artisztikusan:
Az se baj, ha éppen fogyókúrázunk, vagy (uram bocsá’) éppen üres a hűtő, mert nem értünk rá még bevásárolni… Nincs baj, ha megadjuk a módját a tálalásnak…
Egy kis odafigyeléssel akkor magunkra is büszkék lehetünk, nemcsak világhírű gasztró guruinkra….
(fotók: Google)
Kommentek